Proxmox Kurulumu
Proxmox VE Nedir?
Proxmox VE GPLv2 açık kaynak lisansıyla dağıtılan, açık kaynaklı ve kurumsal uygulamaları destekleyen bir sanallaştırma ortamı. Sanallaştırma olarak Container -! aslında tam olarak sanallaştırma değil -! (OpenVZ) ve Full Virtualization (KVM/Qemu Tam Sanallaştırma) desteklemekte. Kullandığı sanallaştırma uygulamalarını kararlı olan en güncel sürümüyle kullandığı için başarımı ve becerisi yüksek. TemelindeDebian GNU Linux barındırıyor. Bir işletim sistemi gibi direkt makinenin üzerine kurulmakta. Tüm yönetim güvenli (https) web arayüzü üzerinden yapılıyor. Yedekleme, göç ve yeniden yükleme destekleniyor. En büyük özelliklerinden birisi de kümeleme (Cluster) desteğinin olması. Bu sayede birden fazla sunucu tek merkezden yönetilebiliyor ve istediğiniz sunucuda hızlıca sanal makine kurabiliyorsunuz. Ayrıca göç de destekleniyor. Sistem güncelleştirmeleri konsol üzerinden apt ile yapılabilmekte.
Proxmox’un en son sürümünü aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.
Proxmox İndir!
Dosyamızı indirdiğimizi ve CD’ye yazdığımızı var sayıyoruz ve hızlıca kuruluma geçiyoruz.
Kurulum
Sistemimizi CD’den boot ediyoruz.
İşte ilk ekranımız. Enter diyerek kurulumu başlatıyoruz.
Sistemin yüklendiği belirtiliyor. F2 ye basarak arka planda neler olduğuna bakabilirsiniz
Lisans hakkında bilgilendiriliyoruz.
Hangi diski kullanmak istediğimizi seçiyoruz.
UYARI: Proxmox VE yazılımsal (software) RAID desteklememekte. Donanımsal (Hardware) Raid’i ise proxmox sitesinden anladığım kadarıyla hazırladıkları kernel’e belli başlı RAID kartlarının sürücülerini koyarak destekliyorlar. Kurulumun herhangi bir aşamasında sürücü yükleme kısmı göremedim. RAID’siz bir kurulum yapıyorsanız yedeklemeye önem vermeniz gerekiyor.
Yerel ayarlar ve saat ayarları. Maalesef Türkçe klavye seti desteklenmiyor.
Root şifresini ve e-postayı tanımlıyoruz. Unutmayın Türkçe klavye yok o nedenle şimdilik Türkçe karaktersiz bir şifre girin.
Ağ ayarlarını yapıyoruz.
Ve sistem her şeyi otomatik yaparak diskleri hazırlıyor.
Her şey sorunsuzca bittiyse bu ekranı görüyorsunuz. Reboot butonuna tıklayıp sistemi yeniden başlatıyoruz.
Açılış bittiğinde ilk terminal ekranı bizi karşılıyor. Ekranda sisteme web üzerinden bağlanma ip si de gösterilmekte.
Sistem açıldıktan sonra ilk işimiz son güncelleştirmeleri sistemimize kurmak. Bunun için sisteme root ile giriş yapıp sırasıyla ;
# apt-get update
# apt-get upgrade
komutlarını veriyoruz.
ÖNERİ: Güncelleştirmelerde eğer kernel güncelleştirmesi görürseniz sistemi yeniden başlatarak güncelleşmiş kernel ile başlatın. Sistem güvenliği ve kararlılığı için önerilir.
Kullanım
Kullanım için https üzerinden güvenli çalışan bir web arayüzü kullanıyoruz. Bağlanmak için
https://sunucununipsi
yazıp herhangi bir İnternet gezgininden sistemi yönetebilirsiniz. Web arayüzü AJAX destekli olduğu için birçok işlem anında görülebilir bir biçimde yapılabilmekte.
KURULUM TAMAMLANMIŞTIR