DNS, NS, CNAME, MX
DNS NS CNAME MX hakkında…
DNS Ayarları
Bu bölüm, web sitenizde DNS (alan adı sunucusu) değişiklikleri yapmanız için gereken bilgileri içermektedir. Lütfen bu konunun tamamını okuyun. Başlıklar, yeni başlayanlar için önemli mesajlar, bazı kavramların açıklamalarını içermekte ve DNS ile ilgili kısa bir eğitim niteliğindedir. A, CNAME, NS, ve MX açıklamaları ve DNS ayarlarının nasıl değiştirileceği açıklanmıştır.
Yeni Başlayanlar İçin Önemli Mesaj
Bir web sitesinin DNS (alan adı sunucusu) yapısını değiştirmek, birçok insan için çok önemlidir. Yanlış DNS değişiklikleri, bir web sitesinin oldukça uzun süre kapalı olmasına sebep olabilir. Çünkü DNS değişiklikleri anlık değildir. Eğer bir hata yaparsanız, bu hatayı bir daha düzeltmek mümkün olmayabilir. Veya hatayı düzeltseniz de, onarım için 72 saat gibi bir süre beklemeniz gerekebilir.
Hataları önlemek için yapabileceğiniz birçok şey var:
- Bu konuyu dikkatlice okuyun.
- A, CNAME, NS, ve MX kayıtlarının ne işe yaradığını anladığınızdan emin olun.
- Ekstra yardım için hosting şirketinize başvurun.
- Bir yol göstericiniz olmadan, büyük değişiklikler yapmayın.
Birkaç alıştırmadan sonra, DNS değişikliği yapmanın çok kolay olduğunu anlayacaksınız.
DNS Nedir?
DNS (alan adı sunucusu), bilgisayarlara, internet üzerinden nasıl birbirlerini bulabileceklerini söyler. Browser’ınıza bir adres girdiğinizde, ISP’niz (Internet Service Provider – İnternet Servis Sağlayıcısı), yazdığınız adresi DNS ile eşleştirir ve sizi oraya yönlendirir.
http://www.domainisminiz.com —> DNS ile eşleştirme—> DNS’nin belirlediği domain.com = 77.79.77.34 —> O web sitesine erişim
Bu neden oluyor?
Çünkü domaininiz her zaman aynı IP adresine sahip olacak diye bir şey yok. İnternet üzerindeki her sunucunun bir IP adresi var (telefon numarasına benzeyen, rakamlardan oluşan bir numara). Web hosting’inizi her değiştirdiğinizde, sunucunuzu ve dolayısıyla IP adresinizi değiştirmiş oluyorsunuz.
DNS’ler, domain adınızın ve hangi IP adresine yönlendirileceğinizin bir kaydını saklar.
Neden domain kaydımı, hosting şirketimin DNS’sine eklemeliyim?
Yukarıda da öğrendiğimiz gibi; isim sunucuları, internet aracılığı ile size nasıl ulaşılabileceğini söyler. Domain kaydınızdaki isim sunucunuzu düzenlediğinizde, en son hangi hosting şirketi aracılığı ile sitenize ulaşıldığını belirlemiş olursunuz. Eğer domain kaydınızdaki isim sunucunuzu değiştirmezseniz, web siteniz domain’inizin ait olmadığı bir sunucuyu işaret etmesini sağlayacaktır. Veya eğer eski hosing şirketiniz sizi DNS’sinden sildiyse, domaininiz işe yaramayacaktır.
Web sitemin işlemeye başlaması neden bu kadar uzun sürüyor?
Web hosting’inizi (adresinizi) değiştirdiğinizde ya da bir alan adı için ilk olarak kaydolduğunuzda, yeni DNS bilgisi, internet üzerindeki tüm diğer DNS’lere ulaşmalı. Siteniz normal olarak yaklaşık 4 saat içinde işlemeye başlamalı. Fakat bu süre bazen 24-72 saat sürebilir. Bunun sebebi şu: Birçok alan adı sunucusu (DNS) güncellemeleri belli aralıklarla olarak kontrol ediyor. Bu da onların “canlı” olmadığı anlamına gelir. Periyodik kontrolün tercih edilmesinin sebebi, sürekli kontrollerin sunucuyu yavaşlatıyor olması.
Domainim neden hala eski hostingi gösteriyor?
Bunun birçok sebebi olabilir:
- Belki alan adı sunucuları hala sizin domain kaydınızda yer alıyordur. Çözüm: Domain kaydınızı yeni bir internet host’unun DNS’si ile güncelleyin.
- Eski hosting şirketiniz, kendi isim sunucusundan, sizin domain kaydınızı silmemiş olabilir. Çözüm: Onlardan sizin alan adı kaydınızı silmelerini isteyin veya eğer yeni bir web host’unuz varsa, 1. maddedeki çözümü uygulayın.
- DNS yayılımı gerçekleşmemiş olabilir. Bu alan adı kaydınızın, yeni hosting’de yer almamış olmasından da kaynaklanıyor olabilir. Çözüm: 24-72 saat gibi bir süre bekleyip, problem devam ederse yeni web hosting firmanızla iletişime geçin.
Bazıları yeni siteme ulaşabiliyorken ben neden ulaşamıyorum?
Onların ISP’leri (İnternet Servis Sağlayıcısı) sizinkinden daha güncel DNS kayıtlarına sahip olabilir. Sabırlı olun, 24-72 saat sonra siteniz görüntülenecektir.
DNS değişmemiş olsa da, sitemi görüntüleyebilmenin / erişebilmenin bir yolu var mı?
Evet. http://ip.adresi/~kullanıcıadı girerek sitenize erişebilirsiniz http://ip.adresi/config Girerek kontrol panelinizi görüntüleyebilirsiniz. Eğer sunucunuzun IP adresini bilmiyorsanız, hosting şirketinizden bunu öğrenebilirsiniz.
DNS Ayarlarını Değiştirmek
Ana kontrol paneli menüsünden, “DNS Menu” ikonuna tıklayarak, DNS ayarlarınızı düzenleyebilirsiniz.
Yukarıda, site-helper.com için DNS ayarlarının olduğu bir örnek görüyorsunuz. Bundan sonraki adım, A, CNAME, NS, MX, ve PTR kayıtlarını değiştirmek için bilgi edinmek. Kontrol Panelinin host isimlerini nasıl barındırdığını öğrenmek çok önemli.
Önemli: Bir host adı (hostname) girmenin iki yolu vardır:
- Host adının hepsini girmek: full.hostname.com
- Sadece subdomain’i girmek: full
Örneğin, yukarıdaki tabloda ilk kayıt şöyle okunabilir:
admin A 216.194.67.119 ya da admin.site-helper.com. A 216.194.67.119
İki kayıt da aynı işi görüyor. Aşağıdaki bölümde sadece biri üzerinde duruluyor fakat ikisi de kabul edilebilir.
İpucu: Eğer bir kaydı nasıl gireceğinizden emin değilseniz, tablodaki kayıtlardan yararlanabilirsiniz.
Kayıtların açıklamaları: A, CNAME, NS, MX, ve PTR.
A KAYITLARI
Adres (A) kaydı, host adını bir IP adresine yönlendirir. Örneğin, mycomputer.yourdomain.com adresinin direkt olarak sizin ana bilgisayarınıza (ip adresi 192.168.0.3 olsun) yönlendirilmesini istiyorsanız, şunun gibi bir kayıt girmeniz gerekir:
Önemli: Host adından sonra bir nokta koymalısınız. IP adresinden sonra nokta koymayın.
CNAME KAYITLARI
CNAME, bir bilgisayarın, bir veya daha fazla host adı tarafından bilinmesini sağlar. Öncelikli olarak bir A kaydı mutlaka olmalıdır ki bu resmi bir isim olmalı. Örneğin:
domainisminiz.com. A 192.168.0.1
CNAME’i kullanarak, diğer host adlarını bir resmi (A kaydı) adrese yönlendirebilirsiniz. Örneğin:
ftp.domaininiz.com. CNAME domaininiz.com.
mail.domaininiz.com. CNAME domaininiz.com.
ssh.domaininiz.com. CNAME domaininiz.com.
CNAME kayıtları, domaininizi ftp.domaininiz.com, mail.domaininiz.com vb. vasıtasıyla görüntülemenize yardımcı olur. Uygun bir CNAME kaydınız yoksa bu tip adresleri kullanarak, sunucunuza bağlanamazsınız.
CNAME Kaydı girmek
Eğer home.site-helper.com ‘un site-helper.com’a işaret etmesini istiyorsak, kaydı girmenin iki yolu varıdır:
İlk yöntemde, sadece subdomain’i girersiniz. Subdomain adından sonra nokta koymayın.
İkinci yöntemde ise, mevcut host adını girersiniz. Sonuna bir nokta koyun.
NAMESERVER (NS) / Sunucu İsmi Kayıtları
NS kayıtları, alan adları için, geçerli sunucu isimlerini belirlemeyi sağlar.
Önemli: NS kayıtları, sitenizin çalışmaya son vermesine neden olabilir. Genelde NS kayıtlarını değiştirmeye gerek yoktur.
NS kaydı girmek
İlk adım, tablodaki eski NS kaydını silmektir.
Daha sonra, iki yeni NS kaydı girin. Ve NS host isimlerinin sonuna nokta koymayı unutmayın.
MX KAYITLARI
Everyone.net gibi ücretsiz mail hizmeti veren siteler, programlarının çalışabilmesi için, MX değişiklerinin yapılmasını gerekli görüyor. Bu değişiklik, alan adınızın onların sunucularına yönlendirilmesini sağlıyor. Şunu unutmayın, MX kayıtlarınızı değiştirirseniz; mevcut POP3 hesaplarınız, göndericileriniz, otomatik cevaplayıcılarınız ve mail listelerinizin çalışması engellenmiş olur.
MX kaydını değiştirmek için, kontrol panelinden “E-Mail Menu” yü görüntüleyin. Daha sonra “MX Records” ikonuna tıklayın.
Öncelikle, önceki MX kaydını; yanındaki kutucuğa tıklayarak ve “Delete Selected” diyerek silin. Şu anda listede hiç MX kaydı olmamalı.
Daha sonra, kutucuğa host adını yazın (sonuna bir nokta koyun). Daha sonra sağdaki küçük açılan listeden öncelik derecesi seçin (bu genellikle “10” olarak seçilir.) Öncelik derecesi, e-mail sağlayıcınız tarafından da size verilebilir. Ve sonra “Add” tuşuna basın.
Not: Host adının sonuna nokta koyduğunuzdan emin olun.
Orijinal MX ayarlarına ulaşmak için, domainisminiz.com yazın ve öncelik derecesini “0” olarak ayarlayın, diğer MX kaydını da silin.
PTR Kaydı
Pointer (imleç) kaydı, aramaları tersine çevirmek için kullanılır. Örneğin, 192.168.0.1‘i www.domainisminiz.com ile eşleştirmek istediniz, kaydınız şu şekilde görünür: 1.0.168.192.in-addr.arpa PTR www.domainisminiz.com.
Not: İlk kısımda IP adresi tersine çevrilmiştir. İkinci kısımda, host adınızdan sonra bir boşluk bırakın.
“in-addr-arpa” metodu en sıklıkla kullanılan yöntemdir.
Önemli: PTR kaydı, sadece web siteniz kendi IP’sine sahipse etkili olur.
Önemli: PTR kaydı, isim manüel olarak düzeltildiğinde etkin olur ve belli bir bölge bilgisi eklenmiş olmalıdır. Bu da sadece sunucu yöneticileri tarafından yapılabilir.