UEFİ ve Legacy BIOS İncelemesi

UEFİ; Legacy BİOS(Temel Giriş/Çıkış Sistem)’un, karmaşık ve kullanıcı ile etkileşimi arttırılmış versiyonudur. UEFİ’nin tam anlamı ile kullanılabilmesi için sunucunun ve kurulumu gerçekleştirilecek işletim sisteminin bu modu destekliyor olması gerekmektedir. Kurulum işlemlerinde kullanılacak medyaya, işletim sisteminin UEFİ modda kullanılabilir şekilde yazılması gerekmektedir.

UEFİ mod kullanılarak kurulum yapılan bir sunucu daha sonra Legacy BİOS moda alınarak boot edilmek istenirse eğer kurulu sistemi görmeyecektir. Fakat tekrar UEFİ moda dönüldüğünde sistem kullanılır olacaktır. Bu işlem Legacy BİOS içinde geçerlidir.

Legacy BİOS modunda, sunucuda kullanılan donanımlara ait yazılım versiyonları güncellenmemektedir. Güncelleme işlemi UEFİ modda yapılması zorunludur. Fakat Legacy BİOS modunda kurulum yapıldıysa eğer sunucu UEFİ moda alınarak SPP update işlemi uygulanabilir. İşlem sonrasında tekrar Legacy BİOS moduna alınarak sistem boot edilebilir. (Kompleks sistemlerde deneme yapılmadığı için tavsiye edilmemeli.)

Elimizde bulunan Windows Server 2012 R2 x64 ve Windows Server 2016 x64 UEFİ mod da kurulumu yapılabilmekte. Windows 2008 R2 x64 sistemin kurulumu yapılamamaktadır. CentOS 6.4 x64 ve alt versiyon işletim sistemleri UEFİ mode desteklemiyor. CentOS 6.5 x64 ve üzeri destekliyor.

> UEFİ Modda Windows 2012 R2 x64 işletim sistemi 2TB üzerinde tek modül disk yapısını destekliyor. Maximum disk boyutu için deneme yapılmadı. Testi yapılan disk boyutu 7.3TB.
> UEFİ Modda CentOS 6.7, 6.8 ve 7.0 x64 işletim sistemleri ext3 ve ext4 formatında 2TB’ye kadar ön yükleme “/” alanını destekliyor.
> Legacy BİOS ve UEFİ mod arasında boot olma süresinde bir fark yok.

Denemeler, DL160-Gen9 sunucu üzerinde 8x1TB Sata disk ve 8x300GB Sas disk ile RAID5 ve RAID0 olacak şekilde farklı farklı kombinasyonlarda yapılmıştır.

Yorum Yapın

Mesajınız